Limetkowa tarta
Składniki na spód: 150 g margaryny, 250 g mąki, 50 g cukru pudru, 1 jajko, szczypta soli.
Skłądniki na nadzienie: 400 g mleka skondensowanego, 3 zółtka, pół szklanki soku z limonki, zielony barwnik spożywczy, 3 białka, 100 g cukru.
W misce wymieszać mąkę, Kasię, cukier puder, sól i jajko. Ciasto przełożyć na stół i szybko zagnieść. Następnie zawinąć w folię i odłożyć na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i boki okrągłej foremki do tarty o średnicy 24-26 cm. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 15 minut. Wystudzić.W misce ubić mikserem skondensowane mleko. Ciągle ubijając dodać żółtka i sok z limetek wymieszany z barwnikiem. Masę schłodzić w lodówce. Schłodzoną masę wyłożyć na podpieczone ciasto. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Przełożyć do szprycy i wycisnąć dekoracyjnie na wierzch ciasta. Piec około 15 minut w 180°C, a następnie 15 minut w 100°C.
Limetkowa tarta
