Chleb na maślance
Składniki: 375 ml. maślanki, 500g mąki, 7 g suchych drożdży, łyżeczka soli, łyżeczka cukru.
Wykonanie w automacie: wszystkie składniki wrzucić do maszyny ustawić program podstawowy; z podanych składników wyjdzie chleb o masie ok. 900g.
Wykonanie w piekarniku: do pół szklanki ciepłej wody wrzucić drożdże, cukier i łyżkę mąki; odstawić do 15 min. W misce wymieszać mąkę z solą i maślanką (dodać jej mniej o 1/4 szklanki niż podałam w przepisie) dodać zaczyn drożdżowy. Wyrobić ciasto i odstawić na godzinę, Blachę keksówkę posmarować olejem. Wyrośnięte ciasto przerobić kilka razy i uformować z niego podłużny wałek i włożyć do formy; odstawić na 30 min. Na pięć minut przed wstawieniem chleba, nastawiam piekarnik na 195 stopni, grzałka góra-dół. Ciasto przed włożeniem posmarować mlekiem lub wodą i wygładzić.Przez 30 minut piec chleb w temp. 195 stopni, po czym obniżyć do 185 stopni i piec jeszcze około 20-25 minut. Ciasto sprawdzić patyczkiem, według tej samej zasady, co drożdżowe ciasto na słodko. Jeśli patyczek jest suchy – chleb można wyjąć, odczekać chwilę i uwolnić pieczywo z formy. Po czym odwrócić spodem do góry, żeby chleb dobrze odparował.
Chleb na maślance
