Klopsiki z komosa ryżową na puree z selera
Składniki: 300 g mięsa mielonego, około 3/4 szklanki ugotowanej białej komosy, białko jajko, sól, pieprz, seler, 2 ząbki czosnku.
Mięso mielone mieszamy z quinolą, białkiem, solą i pieprzem. Mieszamy. Jeśli masa jest zbyt rzadka można dodać trochę otrębów. Z masy wyrabiamy kulki i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy około 10 min. Seler obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy do miękkości z jednym ząbkiem czosnku. Odlewamy wodę, dodajemy sól i pieprz oraz drugi ząbek czosnku. Blendujemy na gładką masę. Gęstość masy regulujemy wodą, w której gotował się seler lub mlekiem. Dla wzbogaceniu smaku można dodać łyżkę masła. Klopsiki podajemy z puree selerowym.
Klopsiki z komosa ryżową na puree z selera
