Japoński rolowany omlet tamagoyaki
Składniki: 4 jajka, sól, cukier, sos sojowy, tłuszcz do smarowania patelni (pędzelkiem lub kawałkiem papieru).
Jajka wbij do naczynia, delikatnie rozmąć, dodaj szczyptę soli i łyżeczkę cukru do smaku. Wlej łyżkę sosu sojowego. Dobrze rozgrzej patelnię. Wlej 10% mikstury – cienką warstwę. Kiedy zetnie się od spodu, ale na wierzchu wciąż jeszcze będzie wilgotna, rolujemy omlet jak naleśnik, przy pomocy pałeczek lub łopatki. Nie martwcie się, jeśli efekt nie jest zbyt estetyczny, po kilku warstwach omlet nabierze kształtu. Przesuwamy i pozostawiamy pierwszą zwiniętą warstwę na brzegu, natłuszczamy jeśli potrzeba patelnię i wylewamy kolejną porcję mikstury, pozwalając, aby pokryła całą patelnię i wlała się pod omlet. Ponownie rolujemy, otaczając pierwszą porcję, świeżym omletem. Czynność powtarzamy, aż do wyczerpania się składników. Gotowy rulonik zawiń w folię dla uzyskania owalnego kształtu, po chwili odwiń i potnij w około 2,5 cm kawałki. Podawaj z sosem sojowym.
Japoński rolowany omlet tamagoyaki
