Bombka lodowa
Składniki: 1 litr lodów waniliowych, 1 kg ciasta panettone, 125 ml białego wina, 5 czubatych łyżek dżemu truskawkowego, 25 g obranych pistacji.
Wyjmij lody z zamrażarki, żeby zmiękły w czasie przygotowań. Wyłóż dwulitrową miskę plastikową folią. Pokrój panettone na okrągłe kromki o grubości 2 cm, a następnie przekrój je na połówki. Obłóż wnętrze miski sześcioma kromkami, dociskając je tam, gdzie na siebie zachodzą. Skrop je winem i posmaruj dżemem grzbietem łyżki. Nałóż do miski połowę lodów i wyrównaj łyżką powierzchnię. Rozsyp na niej pistacje. Nałóż na wierzch drugą połowę lodów i szybko wyrównaj powierzchnię, zanim się roztopią. Przykryj je pozostałymi kromkami panettone, znów skrop je winem i szczelnie okryj plastikową folią. Dociśnij wszystko talerzem i wstaw na noc (albo dłużej) do zamrażalki. Bombkę można polać czekoladą.
Bombka lodowa
