Bezglutenowa tarta kokosowa z kapustą i grzybami
Ciasto: 3/4 szklanki mąki kokosowej (drobno mielonej), 2 łyżki schłodzonego oleju kokosowego, 2 jajka, 2 szczypty gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki soli himalajskiej, 1/2 łyżeczki kminku
Nadzienie: 1 szklanka kapusty kiszonej, 3/4 szklanki namoczonych, suszonych grzybów, 1 mała czerwona cebula, 1 ząbek czosnku, sól i pieprz.
Wszystkie składniki ciasta miksujemy na gładko. Gotowym ciastem wykładamy formę do tarty a spód nakłuwamy widelcem. Ciasto chowamy do lodówki na 15 min a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy ok 15 min (aż brzegi się przyrumienią). Kapustę i grzyby siekamy na drobniejsze kawałki, cebulę kroimy w piórka. Na rozgrzanej patelni (np. na maśle) podsmażamy cebulę i starty czosnek. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy kapustę i grzyby. Dodajemy sól i pieprz i dusimy kilka minut. Gotowe nadzienie wykładamy na upieczony spód i wstawiamy z powrotem do piekarnika na ok 5 minut.
Bezglutenowa tarta kokosowa z kapustą i grzybami
