Paszteciki
Składniki na ciasto: 0,5 kg mąki, kostka masła, 4 jajka, szczypta soli, trochę wody.
Składniki na farsz: 0,5 kg pieczarek, cebula, sól, pieprz, 2 łyżki bułiki tartej.
Na stolnicę wysypać mąkę i sól, dookoła wyłożyć masłem pokrojonym w kostkę, do środka wpić jajka i wlać wodę. Nożem wyrobić ciasto, uformować z kulkę i włożyć na 30 min do lodówki. Po tym czasie wyrobiać ciasto: rozwałkowywać i składać na przemian, po kilka razy. Jeśli ciasto będzie się przyklejać włożyć do lodówki na 30 min. Nie wolno dodawać mąki.
Pieczarki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Usmażyć. doprawić solą i pieprzem. Gdy grzyby będą gotowe wymieszać je z bułką tartą.
Na rozwałkowyanym cieście wykrawać kułka i nakładać łyżeczkę pieczarek, dokładnie zamknąć i położyć na blaszę. Piec 30 min w temp. 200 stopni.
Paszteciki
