Dietetyczny wegański bigos
Składniki: 1 duża główka kapusty, 2-3 cebule, 3 duże pomidory, 6-7 śliwek suszonych, 7 dużych pieczarek, 1 czerwona papryka, 1 szklanka posiekanej kapusty kiszonej + trochę wody kapuścianej, 2 szklanki sosu pomidorowego lub kilka łyżek koncentratu, ocet jabłkowy, ziele angielskie (6-7 ziarenek), liście laurowe (4-5), sól
opcjonalnie kilka suszonych grzybków.
Na kilku łyżkach oliwy podsmażamy cebulę. Dodajemy do niej pokrojone pieczarki, a następnie paprykę, śliwki i posiekaną kapustę. Jeszcze chwilkę wszystko dusimy, dodajemy kapustę kiszoną, sos pomidorowy, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy nasze danie na malutkim ogniu ok. 1.5 godziny. Po lekkim przestygnięciu potrawę doprawiamy do smaku solą i octem jabłkowym, jeśli lubimy dania pikantne możemy dodać nieco pieprzu cayenne.
Źródło: Kierunek Zdrowie
Dietetyczny wegański bigos
