Ciasto z makiem/ bezglutenu, bez cukru, dietetyczne
Składniki: 60g mąki gryczanej, 80g maku, szcyzpta soli, 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej, wanilia, stewia, 1 mały banan, 300g jogurtu naturalnego 3,5%, ksylitol puder do posypania.
Jogurt zmiksuj z bananem, stewią i wanilią. Spróbuj. Jeśli jest za mało słodkie, możesz dodać więcej stewii lub np. ksylitolu. Mąkę, mak, sól i sodę wymieszaj i połącz z jogurtową masą. Całość wymieszaj i przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika do 200stopni i piecz około 40 minut (patyczkiem należy sprawdzić czy już jest upieczone). Gdy ciasto ostygnie, oprósz je ksylitolem w pudrze.
Źródło: make it healthier
Ciasto z makiem/ bezglutenu, bez cukru, dietetyczne
