Marchewka duszona na sztorc z przepisu Jamiego Olivera
Składniki: 800 g marchewek, 3 łyżki masła, kilka listków laurowych, sól, świeżo zmielony pieprz.
Marchewki oczyść i pokrój na długość 6 cm. Przygotuj rondel takiej wielkości, żeby można było ustawić marchewki ciasno na sztorc, ja na zdjęciu. Kiedy ustawisz już marchewki w rondlu, połóż na nich masło, wetknij między nie listki laurowe, oprósz solą i pieprzem. Wlej tyle wody, żeby sięgała do połowy wysokości marchewek i postaw rondel na ogień. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i przykryj rondel pokrywką. Duś na małym ogniu przez 20 min. Zdejmij pokrywkę i zredukuj płyn; powinno trwać to około 30 min. Pozwól marchewkom przypiekać się lekko na maśle przez około 5 min. Podawaj na gorąco.
Marchewka duszona na sztorc z przepisu Jamiego Olivera
