Tulipanowa babka waniliowa
Składniki: 150 g mąki, 4 jajka, 1 szklanka cukru, kilka kropel aromatu waniliowego, 1 cukier wanilinowy, 1 laska wanilii, 200 g masła, 2 opakowania budyniów waniliowych, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Do miski wrzucić żółtka. Dodać do nich cukier oraz cukier waniliowy. Całość dokładnie utrzeć na puszystą masę. Wówczas dodać miękkie masło oraz aromat waniliowy. Gdy składniki się połączą dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz proszkiem budyniowym. Dokładnie wymieszać. Dodać ziarenka z laski wanilii. Na sam koniec dodać jeszcze białka ubite na sztywną pianę. Delikatnie połączyć, aby piana nie osiadła.
Gotowe ciasto przelać do formy. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piec około 45 minut.
Tulipanowa babka waniliowa
