Halibutowe kąski w ziołowo-piwnym cieście
Składniki: 500 g filetów z halibuta, sok z 1 cytryny, sól, pieprz, 2 jajka, 220 ml jasnego piwa, 200 g mąki, pół pęczka koperku, olej do smażenia.
Filety myjemy i osuszamy. Skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Z żółtek, soli, piwa, mąki i koperku wyrabiamy gładkie ciasto i łączymy delikatnie z białkami. Filety obtaczamy najpierw w mące, następnie moczymy w cieście i smażymy na gorącym oleju na złoty kolor. Po usmażeniu odkładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiary tłuszczu. Halibutowe kąski podajemy z sosem słodko-kwaśnym i ryżem jaśminowym lub chlebem.
Źródło: Kuchnia Lidla – danie Doroty Wellman
Halibutowe kąski w ziołowo-piwnym cieście
