Ciasteczka z dżemem truskawkowym
Składniki: 300 g mąki tortowej, 200 g zimnego masła, 2 żółtka, szczypta soli, 100 g cukru, kilka kropli aromatu migdałowego, ziarenka z 1 laski wanilii, dżem truskawkowy, gęsty lukier cytrynowy (zrobiony z cukru pudru i soku cytrynowego)
Zagnieć ciasto z mąki, cukru, żółtek, masła, soli i aromatu migdałowego. Owiń ciasto w folię spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki. Uformuj z ciasta kulki. W każdej kulce zrób głębokie wgłębienie. Ciastka mają wyglądać jak kluski śląskie. Do każdego wgłębienia nałóż dżem. Ciastka piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Gotowe będą zarumienione. Odstaw je do całkowitego ostudzenia. Na ciastkach zrób esy floresy z lukru.
Źródło: www.przepisy-aleksandry.blogspot.co.uk
Ciasteczka z dżemem truskawkowym
