Fit ciasto dyniowe
Składniki: 2 duże jajka, 120 g oleju kokosowego – rozpuszczonego i przestudzonego, 200 g puree z dyni, pół szklanki soku z pomarańczy, 50 g brązowego cukru, 100 g cukru kokosowego, skórka starta z pomarańczy (starłam z tych, które wyciskałam na sok), 100 g mąki pełnoziarnistej, 50 g mąki kokosowej, 1 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu, pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, pół łyżeczki mielonego imbiru, garść posiekanych orzechów włoskich.
W misce zmieszaj razem puree z dyni, olej, sok pomarańczowy, skórkę pomarańczową i roztrzepane jajka. W dużej misce umieść wszystkie pozostałe składniki – poza orzechami i zmieszaj razem. Do suchych składników wlej mokre i krótko wymieszaj – możesz to zrobić łyżką. Do ciasta dodaj posiekane orzechy i wymieszaj. Niedużą foremkę keksową (użyłam takiej 24/12 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto do foremki i wyrównaj. Piecz w 180 stopniach przez około 50 minut – do suchego patyczka. Po upieczeniu ostudź. Przed podaniem udekoruj wg uznania.
Źródło: www.wypiekibeaty.com.pl
Fit ciasto dyniowe
