Pizza z salami i papryką
Ciasto na pizzę zostało przygotowane z przepisu pochodzącego z włoskiego rejonu Kampanii. Do cista została używa woda gazowana, bo jak mawiają włoskie gospodynie dzięki niej ciasto lepiej wyrasta. Niektórzy Włosi nie dodają do ciasta soli, gdyż wtedy wyrasta ono szybciej i lepiej.
Składniki: 50 dag mąki, 3 dag drożdży, 4 łyżki oliwy, 250 ml wody, sól.
W letniej wodzi (ja użyłam pół niegazowanej i pół gazowanej) z dodatkiem 2 łyżek mąki rozpuścić drożdże. Kiedy drożdże wyrosną, wlać je do pozostałej mąki, dodać oliwę i dosypać sól. Wyrabiać ciasto tak długo, aż stanie się gładkie i elastyczne. Oprószyć je mąką, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 3 godziny. Po tym czasie podzielić ciasto na 4 części. Rozwałkować ja na krążki. Na ciasto ułożyć ulubione dodatki nie zapominając o sosie pomidorowym. Pizzę piec około 15 min. w temp. 200 stopni.
Źródło: A.Seghi „Domowa kuchnia włoska”