Ciastka „ziarno kawy”
Składniki: 125 g. margaryny w temperaturze pokojowej, 215 g. mąki tortowej, 50 g. mąki ziemniaczanej, 130 g. cukru, 2 żółtka, 1 czubata łyżeczka kakao, 2 czubate łyżeczki kawy mielonej (tej nierozpuszczalnej), 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy lub 2 łyżeczki esencji waniliowej
Przesiej przez sitko wszystkie suche składniki. Dodaj żółtka i masło. Zagnieć ciasto. Pamiętaj nie wyrabiaj zbyt długo, tylko do połączenia składników. Być może będziesz musieć dosypać odrobinę mąki. Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż na pół godziny do lodówki. Odrywaj ciasto po kawałeczku (jedna łyżeczka). W ręku nadaj ciastu owalny kształt i zrób patyczkiem do szaszłyków wgłębienie (dość głębokie) na środku walca. Ciasteczka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach ok. 3 cm. Piecz w piekarniku nagrzanym w temperaturze ok. 170 stopni C przez ok. 20 minut. Wychodzi około 30 ziarenek 🙂
Ciastka „ziarno kawy”
