Słoneczna zupa z marchewkowym tagliatelle
Składniki: średnia żółta cukinia, 1 żółta papryka, 3 ziemniaki, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka oliwy, sól i pieprz (do smaku), szczypta curry, szczypta kurkumy, marchewka
Cukinię i paprykę wymyj, obierz, pokrój w kostkę. Ziemniaki obierz, wymyj i również pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj i przesmaż na oliwie, aż lekko się zarumienią. Dodaj cukinię i paprykę i smaż jeszcze chwilę na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Następnie wszystko wrzuć do garnka i zalej gorącą wodą tak, aby warzywa były nią całkowicie zakryte. Gotuj przez ok. 15 minut, aż ziemniaki i cukinia zrobią się miękkie. Lekko przestudź, a następnie zmiksuj na krem za pomocą blendera. Dodaj szczyptę curry i kurkumy. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj. Marchewkę obierz i przy pomocy obieraczki do warzyw wytnij paski makaronu tagliatelle.
Słoneczna zupa z marchewkowym tagliatelle
