Ryżowo-bananowy chleb bezglutenowy
300 ml. letniej wody, 1 łyżeczka soli, 3 łyżeczki suszonych drożdży instant, 400 g. mąki ryżowej, 150 g ugotowanego ryżu, 3 banany
Obrane banany zgniatamy tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem. Dodajemy mąkę, ugotowany ryż, drożdże, sól i wodę. Wyrabiamy ciasto przez 2 minuty, aż składniki się dobrze połączą. Formę keksówkę (11×24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do środka ciasto, wierzch wyrównujemy łyżką. Przykrywamy ciasto ściereczką i zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Chleb pieczemy 40 minut do suchego patyczka. Następnie wyciągamy z formy i studzimy na kratce.
Źródło: www.smakowitychleb.pl
Ryżowo-bananowy chleb bezglutenowy
