Waniliowa babka z nutellą
Składniki: 4 jajka, 225 g. margaryny, 180 g. cukru, 215 g. mąki, 2 łyżeczki esencji waniliowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczka soli, 250 g. nutelli
Roztrzep jajka z esencją waniliową. Utrzyj margarynę z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawaj jajka do masła i delikatnie ucieraj na najmniejszych obrotach. Przesiej mąkę, sól i proszek do pieczenia. Podziel mąkę na 4 części i dodawaj ją do ciasta miksując na najmniejszych obrotach. W kąpieli wodnej rozpuść nutellę. Nie ma się zagrzać, ale tylko rozrzedzić. Keksówkę (24×12 cm) posmaruj masłem i posyp bułką tartą.1/3 ciasta wlej do formy, na to wyłóż połowę kremu czekoladowego, następnie zalej go kolejną częścią ciasta, na którą wyłóż resztę kremu. Rozsmaruj na wierzchu ostatnią 1/3 ciasta. Piecz około 65 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
Waniliowa babka z nutellą
