Domowy kisiel truskawkowy
Składniki: 350-400g truskawek (mogą być mrożone), 400+100ml wody, 45g mąki/skrobi ziemniaczanej, 2 łyżki ksylitolu (lub innego słodzika)
Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy na ćwiartki lub połówki. Wrzucamy do garnka z 400ml wody i gotujemy na małym ogniu. Do ciepłej wody z truskawkami wsypujemy ksylitol. Gdy barwa wody będzie już mocno czerwona przygotowujemy mieszankę 100ml wody z mąką/skrobią, porządnie rozrabiamy, by nie było grudek i wlewamy do truskawek ciągle mieszając (np. trzepaczką). W momencie, kiedy całość nabierze konsystencji kisielu przekładamy do pucharków lub miseczek i zajadamy! Świetnie smakuje również na zimno, więc spokojnie możemy go schować do lodówki, w celu późniejszej konsumpcji 🙂
Domowy kisiel truskawkowy
