Migdałowiec – bezmączne, bezcukrowe, bezjajeczne ciasto
Składniki: 3 szklanki całych migdałów, 2 płaskie łyżki niezmielonego siemienia lnianego, 1 kopiasta łyżeczka sody, 2 duże dojrzałe banany, 1 kopiasta łyżka oleju kokosowego (w formie stałej), 0,5 szklanki wybranego mleka roślinnego (ja użyłam sojowego), dla chetnych ciasto można dosłodzić syropem daktylowym lub cukrem kokosowym.
Suche składniki (zmielone migdały, zmielone siemię, sodę) dokładnie mieszamy. Migdały nie muszą być zmielone bardzo dokładnie. Banany, olej, mleko roślinne miksujemy. Następnie łączymy wszystko razem i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez ok. 50 minut. Ciasto wyjmujemy i kroimy po całkowitym ostygnięciu.
Źródło: www.agamasmaka.pl