Zupa z porów i ziemniaków
Składniki: 1 marchewka, 1 łodyga selera, 1 średnia cebula, 200g pora, 1 ząbek czosnku, 200g ziemniaków, 1 kostka rosołowa, sól, pieprz.
Obierz marchewkę i pokrój w plasterki. Pokrój seler w plasterki. Obierz i posiekaj grubo cebulę. Odetnij końcówki porów, przekrój je wzdłuż na cztery części i pokrój w centymetrowe plasterki. Obrany czosnek pokrój w plasterki. Do garnka wlej łyżkę oliwy i dodaj warzywa. Duś ok. 10 min pod uchyloną pokrywką, aż marchewki będą miękkie. Obierz ziemniaki i pokój je na centymetrowe kostki; wrzuć do garnka. Wlej 0,9 l. wody i dodaj kostkę bulionową. Zmniejsz ogień i gotuj 10 min.
Zupa z porów i ziemniaków
