Serowo-migdałowy kurczak w pomidorach
Składniki: pierś kurczaka, 1-2 plasterki wędzonego boczku, 3-4 łyżki startej mozzarelli, 3-4 łyżki startego parmezanu, 1 duża cebula, 2 łodygi selera naciowego, puszka pomidorów, sól, pieprz, oliwa, jajko, 2 łyżki mąki, płatki migdałów
Pierś naciąć wzdłuż, ale nie do końca; lekko rozbić. Na jedną połówkę położyć boczek i mozzarellę, przykryć drugą połówką mięsa. Jajko rozbełtać z solą i pieprzem. Mięso obtoczyć najpierw w mące, potem jajku a następnie w migdałach. Przesmażyć na oliwie z obu stron. Cebulę i seler drobno pokroić i zeszklić, dodać pomidory z puszki, smażyć niecałe 10 min., doprawić do smaku. Do naczynia żaroodpornego przelać sos pomidorowy położyć usmażoną pierś kurczaka, posypać parmezanem. Piec 20 min. w temperaturze 180 stopni.
Serowo-migdałowy kurczak w pomidorach
