Makaron z cukinią
100 g makaronu, sól, pieprz, 2 posiekane dymki, 250 g cukinii pokrojonych w drobną kostkę, 30 ml. białego wina, natka pietruszki, 2 łyżki startego parmezanu, łyżeczka masła, łyżka oliwy czosnkowej (jeśli nie macie takiej oliwy można wymieszać zwykłą oliwę z przeciśniętym czosnkiem).
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zachowaj pół szklanki wody z gotującego makaronu. Oliwę wlej na patelnię i podsmaż dymkę przez minutę. Dodaj pokrojone cukinie i smaż 5 min, mieszając od czasu do czasu. Wlej wino, odparuj i dodaj 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki oraz dopraw do smaku solą i pieprzem. Zmniejsz płomień, przykryj pokrywką i duś kolejne 5 min., aż cukinia będzie miękka. Ugotowany i odcedzony makaron połącz z parmezanem i 2 łyżkami zachowanej wody makaronowej. Wymieszaj wszystko starannie. Jeśli trzeba dodaj sól, pieprz lub płyn. Wmieszaj masło i ewentualnie posyp serem.
Makaron z cukinią
