Pieczona pierś kurczaka z wegańskimi klopsikami z kaszy jaglanej
Pierś kurczaka kroimy na klotlety, rozbijamy, przyprawiamy ulubionymi ziołami i pieczemy około 20 min w 180 stopni.
Przepis na klopsiki: ½ szkl. kaszy jaglanej + woda do płukania i ugotowania + ½ łyżeczki soli, ½ cukinii, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki, sól do smaku.
Umytą cukinię ścieramy na dużych oczkach tarki na sitko i odstawiamy, żeby obciekła. Kaszę jaglaną zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy na 10 minut, a po tym czasie płuczemy kilkukrotnie w zimnej wodzie. Gotujemy w 1 szkl. osolonej wody do miękkości i wchłonięcia całej wody. Przykrywamy i odstawiamy na 15 minut. Pozostawiamy do przestygnięcia. Następnie rozgniatamy łyżką tak, żeby część była miałka, a część w całości. Cukinię odciskamy z soku i dodajemy do kaszy wraz z mąką i natką. Przyprawiamy do smaku. Wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy okrągłe klopsiki. Gotujemy na parze przez ok. 15 minut.
Pieczona pierś kurczaka z wegańskimi klopsikami z kaszy jaglanej
