Gotowane klopsiki z sosem z pieczonym warzyw
1 mały bakłażan, 1 żółta papryka, 1 pomidor, ząbek czosnku, pół cebuli, 300 g mielonej cielęciny, 1 jajko, sól, pieprz, oregano.
Warzywa umyć. Bakłażany nakłuć widelcem. Wszystkie warzywa przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skropić oliwą. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C i piec warzywa ok. 30 minut. W tym czasie zagotować 0,7 litra wody z przyprawami. Mięso mielone wymieszać z jajkiem i przyprawić. Uformować małe kuleczki i wrzucić na wrzątek. Warzywa wyjąć z piekarnika. Ostudzić i obrać, z papryki usunąć gniazdo nasienne. Obrane warzywa zmiksować. Przyprawić oregano oraz solą i pieprzem.
Gotowane klopsiki z sosem z pieczonym warzyw
