Zupa serowa na piwie
Składniki: 2 ziemniaki, 2 marchewki, 1 por (biała i jasnozielona część), 1 łyżka pasty paprykowej, 1/4 łyżeczki chili, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka musztardy, 350 ml bulionu warzywnego, 250 ml piwa, 1 łyżka oliwy, 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, 200 ml słodkiej śmietanki lub mleka, 125 g startego żółtego sera (wędzonego lub ostrego w smaku np. cheddar), sól i pieprz, natka pietruszki
Ziemniaki i marchewki pokroić w grubą kostkę, a pora w plasterki. Podsmażyć w dużym rondlu na łyżce oliwy około 5 minut z dodatkiem szczypty soli i pieprzu oraz chili i kurkumy . Dodać piwo, bulion oraz pastę paprykową i gotować na małym ogniu aż warzywa zmiękną – około 15 minut. W garnku rozpuścić masło i rozprowadzić w nim mąkę. Cały czas mieszając wlewać śmietankę. Po uzyskaniu zagęszczonej gładkiej masy zdjąć z ognia. Dodać starty ser i dobrze wymieszać. Do garnka z masą serową wlać zupę piwną i wymieszać. Postawić na ogniu i dodać musztardę. Gotować na małym ogniu jeszcze około 10 minut. Przed podaniem posypać dużą ilością posiekanej natki.
Źródło: www.zadanie-gotowanie.blogspot.com