Kurczak pieczony w piwie
Składniki: 600 g piersi kurczaka, 6 średnich ziemniaków, mała puszka kukurydzy, 1 duża cebula, 330 ml jasnego piwa, 3 gałązki rozmarynu, 1 łyżeczka cukru, curry, sól, słodka papryka w proszku, oliwa.
Piersi kurczaka przyprawić solą, papryką, curry i odstawić na 2 godziny. Cebulę pokroić w kostkę lub piórka, ziemniaki obrać i pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć cebulę, ziemniaki oraz kukurydzę, doprawić solą i smażyć kilka minut. Po tym czasie przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na tej samej patelni obsmażyć z obu stron kurczaka. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na tę samą patelnię wlać piwo, gotować przez kilka minut. Płyn wlać do naczynia z kurczakiem i warzywami. Dodać gałązki rozmarynu. Naczynie żaroodporne przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez godzinę.
Kurczak pieczony w piwie
