Warzywa z pastą BABA-GHANOUSH, czyli pasta z pieczonego bakłażana, tahiny i pietruszki:
duży bakłażan, 1/3 kubka tahiny, sok z połowy cytryny, 2 ząbki czosnku, 1/4 kubka zimnej wody, parę listków pietruszki;
Bakłażana umyj i osusz ręcznikiem. Opiekaj skórkę nad palnikiem gazowym około 10 minut, obracając tak by skórka na całym warzywie popękała i zwęgliła się( ale nie spaliła!) Jeśli masz kuchenkę elektryczną potrzebna będzie Ci jednorazowa metalowa tacka do grilla. Bakłażana połóż na tacce, a tackę na palniku. Piecz około 40 minut tak by skóra bakłażana popękała i zbrązowiała.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz bakłażana około 15 minut, a następnie odstaw do wystudzenia. Inna opcja to 30 minut w temperaturze 240 stopni
Skórka z bakłażana powinna łatwo schodzić. Miąższ warzywa przełóż do kielicha blendDodaj pastę tahini, wodę, sok z cytryny,i czosnek. Miksuj na pastę. Dodaj sól do smaku. Przełóż do miski.
Źródło: www.wegannerd.blogspot.com ale lekko zmodyfikowany
Warzywa z pastą BABA-GHANOUSH, czyli pasta z pieczonego bakłażana,
