Orzechowy murzynek
Składniki: 4 jajka, 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich, 1 szklana mąki orkiszowej ciemnej, pół szklanki ksylolitu, 200 g oleju kokosowego, 1/4 szklana wody, 2 łyżki kakao, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, ziarenka z 1 laski wanilii, 50 g orzechów włoskich.
Wykonanie: Olej kokosowy, wodę,ksylitol i wanilię zagotować w garnku do czasu rozpuszczenia słodziwa. Mąkę, proszek, kakao wymieszać, wlać letnią masę kokosową, wymieszać, dodać zmielone orzechy i dokładnie wymieszać, wrzucać po 1 żółtku dokładnie mieszając. Białka ubić na pianę i połączyć delikatnie z ciastem dodać posiekane orzechy włoskie i delikatnie połączyć. ciasto wlać na blachę (10×23 cm) i piec 45 min w temperaturze 180 stopni.
Orzechowy murzynek
