Makaron z kremowym sosem z wędzonego boczku
4 plasterki wędzonego boczku, 50 g sera, sól, pieprz, ok. 100g makaronu, kawałek masła, oliwa, 80 g mrożonego groszku, 2 chlusty śmietanki 18%, trochę wody z gotowanego makaronu, kilka listków mięty.
Boczek drobno pokój, miętę porwij, zetrzyj drobno ser. Makaron ugotuj według instrukcji podanych na opakowaniu. Postaw dużą patelnię na średnik ogniu, wlej oliwę i wrzuć masło; podsmaż boczek aż stanie się chrupiący i złocisty; dodaj groszek i wymieszaj. Po minucie dodaj śmietankę, miętę i wodę z ugotowanego makaronu. Dodaj makaron ser, wymieszaj. Danie podawaj z listkami mięty.
Źródło: J.Oliver „Każdy może gotować”
Makaron z kremowym sosem z wędzonego boczku
