Zupa krem z kurek
Składniki: 1 litr wody, 400 g kurek, 300 g młodych warzyw: 2 ziemniaki, 2 marchewki, kawałek selera, 1 pietruszka, 1 cebula, 2 łyżki oliwy, 1 łyżka masła, 3 liście laurowe, 3 ziela angielskie, sól i pieprz do smaku.
Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w dużą kostkę. Kurki myjemy i dokładnie oczyszczamy. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i masło. Wrzucamy posiekaną cebulę. Podsmażamy chwilę aż się zezłoci.Dodajemy wszystkie warzywa oraz kurki. Podsmażamy około 10 minut mieszając co co jakiś czas. Dodajemy 1 litr wody oraz liście laurowe i ziela angielskie. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem 15 min. na małym ogniu. Po tym czasie wyjmujemy ziela angielskie oraz liście laurowe. Miksujemy.
Zupa krem z kurek
