Bezglutenowe ciasteczka brownie
100 g kaszy jaglanej, 2 banany, 3 łyżki oleju kokosowego, 5 łyżek kakao, 100g gorzkiej czekolady (do kąpieli wodnej), 25 g gorzkiej czekolady (do posiekania), 8 suszonych daktyli
2 łyżeczki cynamonu, 1 laska wanilii, 50 g mielonego lnu, 50 g mielonych orzechów.
Kaszę ugotować i odczekać 15 min żeby przestygła. Kaszę, olej kokosowy i daktyle zmiksować (z tego powstaje krem jaglany). Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Krem Jaglany zmiksować z kakao, bananami rozpuszczoną czekoladą, daktylami i przyprawami. Dodać posiekaną czekoladę, len i mielone orzechy, mielić przez niecałe 2 min. Jak całość przestygnie uformować kulki położyć na blasze i lekko zgnieść.. Piec 30 min w temperaturze 180 stopni (kulki trochę urosną więc warto zostawić trochę miejsca pomiędzy). Ciasteczka wytrzymają tydzień w blaszanym pojemniku.
SMACZNEGO!
Źródło: Sz. Kubicki „Facet i Kuchnia”
Bezglutenowe ciasteczka brownie
