Placek cukiniowo-kokosowy z imbirem
Składniki (blaszka 17cm): 60g suchej kaszy jaglanej, pół szklanki wiórków kokosowych, 200g potartej cukinii na małych oczkach, 2 łyżki budyniu waniliowego bez cukru, 2 małe jajka, 2g świeżego, potartego imbiru, kilka łyżek erytrolu/ksylitolu, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżka soku z cytryny/pomarańczy
Sposób przygotowania:
-kaszę prażymy w garnuszku, zalewamy wodą/mlekiem roślinnym i gotujemy do miękkości. Odstawiamy i studzimy
-białka oddzielamy od żółtek
-żółtka, słodzik dodajemy do kaszy i blendujemy na gęsty krem
-białka jaja ubijamy na sztywną pianę
– do kaszy dodajemy cukinię, ubite białka oraz resztę składników
-wszystko dokładnie mieszamy
-blaszkę smarujemy olejem kokosowym, posypujemy wiórkami (możemy wyłożyć papierem do pieczenia) i przekładamy masę
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-pieczemy 45-50 minut
-studzimy i wkładamy do lodówki (najlepiej na całą noc)
źródło: http://aktywnezywienie.blogspot.com