Kisiel marchewkowo-pomarańczowy
Składniki na 2 – 4 porcje: 1 szklanka soku marchewkowego, 1/2 szklanki soku pomarańczowego, 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy, 1 – 2 łyżeczki syropu z agawy, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki cynamonu, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki wody, 2 łyżki soku z cytryny
W niedużej szklance połączyć wodę, sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Do niedużego rondelka dodać wszystkie pozostałe składniki i stopniowo podgrzewać na małym ogniu delikatnie mieszając.
Kiedy zawartość rondelka będzie bliska wrzeniu zmniejszyć ogień i przygotować trzepaczkę. Stopniowo wlewać mąkę ziemniaczaną rozrobioną w wodzie i soku cały czas dokładnie mieszając do momentu, aż kisiel nie zgęstnieje odpowiednio. Podawać gorący z dodatkową skórką pomarańczową lub szczyptą cynamonu na wierzchu.
Źródło: jadlomania.com
Kisiel marchewkowo-pomarańczowy
