Pasztet z batatów
1 szklanka suchej czarnej soczewicy
1 batat
1/3 szklanki zmielonych płatków owsianych + do posypania formy
50 ml oleju roślinnego
2 czubate łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka sosu sojowego
1/2 łyżeczki wędzonej papryki, do kupienia tutaj
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/4 łyżeczki chili
1/4 łyżeczki mielonej kolendry
sól i czarny pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Batata umyć, osuszyć i położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec przez około 45 minut do czasu, aż będzie bardzo miękki. Na koniec piekarnik schłodzić do 200 stopni.
W międzyczasie soczewicę wsypać do garnka, wlać sporą ilość wody i gotować do miękkości około 45 minut.
Kiedy batat będzie miękki wyjąć go na blat i chwilę przestudzić. Soczewicę odcedzić i przełożyć do dużej miski, z przestudzonego batata zdjąć skórę i dodać go do soczewicy.
Dodać wszystkie pozostałe składniki i przy pomocy ręcznego blendera zmiksować na gładką masę, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Keksówkę delikatnie posmarować olejem i wysypać płatkami owsianymi, następnie pasztet przełożyć do foremki, obsypać wędzoną papryką i wsunąć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piec przez około 45 minut do czasu, aż będzie rumiany, odstawić do wystudzenia na kilka godzin.
Źródło: jadlonomia.com
Pasztet z batatów
