Ten przepis na naleśniki z grzybami to fantastyczne danie na obiad lub kolację. Najlepsze w tym jest to, że farsz i naleśniki można zrobić dzień wcześniej, a „montaż” i pieczenie na następny dzień.
Składniki: 2 jajka, 1 szkl. mleka, 1 szkl. mąki orkiszowej,pół szkl. wody gazowanej, szczypta soli, olej do smażenia; 500 g pieczarek, 1 cebula, 3-4 liście buraka naciowego lub szpinaku, pasta z czarnego czosnku, sól, pieprz.
Pieczarki umyj i pokrój; cebulę pokrój. Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż pieczarki z cebulą doprawiając solą i pieprzem. Gdy będą gotowe dodaj liście buraka lub szpinak. Smaż, aż zmniejszą swoją objętość.
Przygotuj naleśniki: Zmiksuj mleko z jajkami, wodą, solą i mąką. Usmaż na lekko natłuszczonej patelni.
Naleśniki posmaruj pastą z czarnego czosnku, na to rozsmaruj farsz i zwiń naleśnika. Zrób tak z pozostałymi naleśnikami. I gotowe 🙂
Możesz również naleśniki zwinąć w krokiet (składając dwa przeciwległa boki na ok. 2 cm i zwinąć naleśnik), obtocz w rozbełtanym jajku, potem w bułce tartej i obsmaż.
Pasta z czarnego czosnku od Czarny Czosnek Bio.