Bezglutenowa i bezcukrowa śliwkowo-daktylowa tarta na Dzień Babci i Dziadka
Spód: wymieszać 2 szklanki poppingu amarantusa od Radix-Bis ze zblendowanymi suszonymi śliwkami i daktylami oraz łyżką oleju kokosowego od Radix-Bis (120g suszonych owoców namoczonych na 15 min). Przygotowaną masą wyłożyć blasztę 20-22 cm. i włożyć na 30 min do lodówki.
Masa: 200 g suszonych śliwek i daktyli od Radix-Bis namoczyć na 15 min. Zblendować z łyżką oleju kokosowego i wyłożyć na spód tarty. Wstawić do lodówki.
Krem czekoladowy: w garnku podgrzać 150 ml gęstego mleka kokosowego. Dodać 200 g gorzkiej czekolady i 2 łyżki erytrolu od Radix-Bis. Mieszać do uzyskania gładkiej masy i wylać na tartę. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny.