Składniki: 1 pieczona pierś kurczaka lub inne pieczone mięso drobiowe, kilka liści sałaty rzymskiej lub inne ulubionej, 4 Łyżki kostek marynowanej dyni, 2 łyżki nasion granatu, kawałek sera feta, łyżka oliwy, sól i pieprz.
Sałatkę pokrój, polej oliwą posyp solą i pieprzem i wymieszaj. Połóż ją na talerz. Pokrojone mięso połóż na sałatę, dodaj fetę i dynię, posyp ziarenkami granatu.
Przepis na marynowaną dynię: ok. 2-3 kg dyni, 2,5 szkl. wody; 2,5 szkl. octu, 2 kg cukru, opakowanie goździków
Dynię obierz i pokrój w kostkę. Do garnka wlej wodę, ocet i wsyp cukier. Goździki zawiń w gazę i wrzuć do garnka wraz z dynią. Gotuj na małym ogniu, aż dynia będzie miękka. Dynię włóż do przegotowanych, wyparzonych słoików i zalej gorącą zalewą. Słoiki zakręć i pasteryzuj 15 min.