Idealne jesienne, komfortowe jedzenie – bogate, kremowe i idealne na elegancki weekendowy posiłek.
Składniki: 300 g ryżu, 400 puree z dyni, kieliszek różowego wina, biała i jasnozielona część pora, 2 łodygi selera naciowego, , ok. 400 ml bulionu, łyżeczka masła, 1/3 szklanki parmezanu.
Na rozgrzanej oliwie zeszklić pokrojonego pora i selera. Patelnię przykryć, ogień zmniejszyć do minimum i dusić ok. 10 min. Po tym czasie dodać ryż, wymieszać, wlać kieliszek wina. Wlewać po około pół szklanki gorącego bulionu i gotować bez przykrycia od czasu do czasu mieszając przez około 15 minut. Dodać kolejną porcję bulionu gdy poprzednia będzie wchłonięta przez ryż. Ryż ma być ugotowany al dente. Na koniec dodać puree z dyni i wymieszać. Odstawić z ognia, 2/3 ilości tartego parmezanu, masło, wymieszać.Risotto doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyłożyć na talerze, posypać resztą sera. Risotto można podać z pieczonym mięsem drobiowym lub tofu czy biała fasolą.