Składniki: 470 g maki pszennej, 200 g masła, 2 jajka, 200 g cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli; dodatkowo jajko, cukier, 1 łyżeczka suszonej lawendy.
Do miski wsyp mękę, cukier puder, sól i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Wbij jajka i pokrojone w kostkę masło oraz roztartą w rękach lawendę. Wyrób gładkie ciasto, owiń folią spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na 3 mm i wykrawaj ciasteczka. Ciasteczka połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, każde posmaruj jajkiem i posyp cukrem. piecz 11-12 min w temp. 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka będą miękkie, ale po chwili stwardnieją.
Mąka tortowa od Radix-Bis. Suszoną lawendę można kupić w sklepie Czarny Czosnek BIO.