Jeśli znudził Ci się makaron z sosem pomidorowym, to polecam przepis ten makaron z sosem dyniowym. Jest tak samo prosty i szybki do zrobienia jak ten pomidorowy i jest równie smaczny.
Falafele: 1 puszka ciecierzycy, 1 mała cebula, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki mąki owsianej, 1-2 łyżki wody, ok. 3/4 szkl. bułki tartej do panierowania (lub panieru z ciecierzycy), sól i pieprz do smaku.
Sos: 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka oliwy, 1 szklanka purée z dyni lub ok. 250 g świeżej dyni, pół szklanki wody, po szczypcie pieprzu, curry, gałki muszkatołowej, ok. pół łyżeczki soli; szczypiorek.
Falafele: rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Ciecierzycę odcedź i zmiksuj razem z cebulą i czosnkiem. Dodaj mąkę owsianą i przyprawy. Wymieszaj. Dodaj 1 lub 2 łyżki wody – tyle aby ciasto dobrze się ze sobą kleiło. Z masy uformuj kotleciki, obtocz w bułce tartej lub panierze z ciecierzycy. Piecz 35 min, w połowie pieczenia obróć kotleciki na drugą stronę.
Sos: na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojony czosnek z przyprawami. Dodaj puree z dyni lub pokrojoną w kosteczkę dynie i wlej połowę wody i gotuj ok. 10 min. Jeśli sos jest zbyt gęsty dolej trochę wody. Jeśli używasz świeżej dyni zmiksuj całość na gładki sos.
Ja podałam falafele z sosem wymieszanym z makaronem z fasoli mung i posypałam szczypiorkiem.
Makaron, sól i pieprz od Radix-Bis.