Ciasto brownie w formie ciasteczek 🙂 Te ciasteczka przygotowałam do przedszkola na uroczystość pasowania na przedszkolaka mojego syna. Te marszczone blaty i ciągnąca się konsystencja sprawiają, że zakochasz się w tych czekoladowych ciasteczkach do szaleństwa!:)
Składniki: 340 g czekolady połamanej na kawałki,115 g masła, 160 g mąki, 21 g kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ½ łyżeczki soli, 110 g brązowego cukru, 3 duże jajka.
Rozgrzej piekarnik do 180ºC i wyłóż blachy do pieczenia papierem do pieczenia. Masło i czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, mieszając od czasu do czasu. Odstaw do ostygnięcia. W tym czasie wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Do przestudzonej czekolady z masłem wbij jajka i wymieszaj. Dodaj cukier oraz mąkę i wymieszaj do połączenia składników. Ciasto odstaw na 10 min. Za pomocą małej łyżeczki nakładaj porcję ciasta na blachę zostawiając odstęp ok. 4 cm. Ciasto będzie lekko lejące i takie powinno być 😉 Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 9-11 minut. Schłodzić na blachach do pieczenia.
Cukier brązowy i mąką tortowa od Radix-Bis.