Kwelka Gotuje
  • Lookbook
  • O mnie
  • Sample Page
  • Współpraca
  • Facebook
  • Email
  • O mnie
  • Facebook
  • Email
Kwelka Gotuje
  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania śniadaniowe i przekąski
      • Burgery
      • Chipsy
      • Jajecznice
      • Jajka
      • Kanapki
      • Kasza jaglana
      • Naleśniki
      • Omlety
      • Owsianki
    • Dania obiadowe
      • Kasze
      • Ryby
      • Makarony
      • Gulasz
      • Curry
      • Drób
      • Pizza
      • Potrawki
      • Schab
      • Placki
      • Steki
      • Zapiekanki
      • Sznycle
      • Zupy
    • Napoje
      • Soki
      • Koktaile
      • Inne
    • Desery
    • Sałatki i surówki
    • Wypieki
      • Babki
      • Chleby
      • Ciastka
      • Ciasta
      • Tarty
    • Inne
      • Dodatki
      • Pasty
      • Pasztety
      • Wegańskie i wegetariańskie
  • O mnie
  • Współpraca
Curry ~ Wegańskie i wegetariańskie

Proste pikantne curry

28 stycznia 2021
Proste pikantne curry
fb-share-icon
Tweet


Ciecierzyca czyli włoski groch, jest świetnym składnikiem pożywnych zup, gulaszy, past i dań z warzywami. Wykorzystuje się ją do przygotowania pasztetów, kotlecików czy farszów. Najsłynniejszą potrawą z ciecierzycy jest hummus. Ja przygotowałam dziś pikantne curry z ciecierzycą.

Składniki: 200 g ciecierzycy, 1 cebula, 1-2 ząbki czosnku, 1 cm startego imbiru, mała papryczka chilli, 1 łyżeczka ziaren kuminu rzymskiego, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka przyprawy garam masala, 400 g pomidorów z puszki lub świeżych, , sól i pieprz do smaku, kolendra lub natka pietruszki.

Namoczoną przez noc ciecierzycę ugotuj do miękkości. W garnku podsmaż pokrojoną cebulę. Wrzuć pokrojoną papryczkę chilli, przyprawy i czosnek i smaż 2 min., Dodaj pomidory z puszki lub świeże pokrojone, wlej 100 ml wody i gotuj 10 min. Po tym czasie wrzuć ugotowaną ciecierzycę i gotuj jeszcze 5 min. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotowe curry posyp natką lub kolendrą.

 

 

fb-share-icon
Tweet


ciecierzycacurryfitobiadpikantne currypomidorywegańkie

Related Posts

Pełnoziarnista tarta z pieczonymi paprykami

Pełnoziarnista tarta z pieczonymi paprykami

Pieczona papryka ma więcej smaku niż gotowa i łatwiej się ją obiera. Z upieczonej papryki można przyrządzić wiele smacznych potraw: sosy, hummusy, zupy. Dodatek pieczonej papryki do zupy pomidorowej lub klasycznego hummusu zaskakująco odmieni ich oblicze. Dziś przygotowałam tartę z pieczoną papryką, czarnym czosnkiem i czerwoną fasolą.

Makaron z klopsikami

Makaron z klopsikami

Dziś obchodzimy Światowy Dzień Makaronu, czyli święto wszystkich fanów muszelek, rurek, kokardek i innych kształtów i gatunków makaronu, których jest ponad 600.🍝
Światowy Dzień Makaronu ustanowiono w 1995 roku, a historia jego powstania sięga około 4 tysięcy lat wstecz.
Najdłuższy chiński makaron mierzy aż metr i do miseczki z zupą wkłada się tylko jedną nitkę. Sporym wyzwaniem jest zjedzenie tak długiej nitki. Zwłaszcza że nie powinno się jej kroić. Miseczkę przysuwamy więc blisko ust i pomagając sobie porcelanową łyżką lub pałeczkami, z gracją wsysamy makaron.
Samo słowo „makaron” (maccherone -– włoski) znajduje się również w opisach początków średniowiecza. Wówczas określano tym mianem każdy typ makaronu – długi i krótki, a także jego postaci faszerowane (dzisiejsze „ravioli”).
Kuchnia włoska, w której makaron jest podstawowym produktem, rozróżnia aż 93 jego rodzaje. Tym samym Włosi wiodą prym w tworzeniu najróżniejszych form i kształtów tego przysmaku.
Z pewnością nie tylko podczas Światowego Dnia Makaronu warto sięgnąć po danie z tym zbożowym przysmakiem. Dzięki swojej uniwersalności i różnorodności codziennie możemy przygotować danie
w oparciu o ten zbożowy produkt. – „Mnogość form i rodzajów pozwoli nam na przyrządzenie niezliczonej ilości potraw: sałatek, zup, zapiekanek czy dań głównych. Jednak makaron to nie tylko dania wytrawne ale również desery. Idealnie nadają się do tego cannelloni, które możemy nadziewać naszymi ulubionymi owocami i podawać np. z sosem czekoladowym” – dodaje Piotr Ceranowicz, ekspert kulinarny. Niezależnie od naszych preferencji kulinarnych czy umiejętności makaron jest wspaniałą inspiracją do codziennego eksperymentowania w kuchni!
Życzymy udanego świętowania i zapoznania się z moimi przepisami z makaronem w roli głównej lub jako dodatek 🍜

Kokosowa botwinka na ostro

Kokosowa botwinka na ostro

Botwinka to zupa typowa dla okresu wiosenno-letniego. Kusi kolorem i zachwyca smakiem. Zajadają się nią wszyscy, którzy są spragnieni naturalnych witamin dostarczanych przez młode warzywa. Moja propozycja na dziś to botwinka w trochę orientalnym stylu. Przygotowałam ją na mleku kokosowym z dodatkiem imbiru i chilli. Po przepis zapraszam na bloga.


Czekoladowa komosanka
Makaronowa sałatka z soczewicą

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Najnowsze

  • Zupa paprykowa na soku pomidorowym z pastą pietruszkowo-czosnkową
    In Zupy
    26 lutego 2021
  • Jajeczna pasta z brokułem i awokado
    In Insulinooporność, Pasty, Wegańskie i wegetariańskie
    25 lutego 2021
  • Sałatka z fasoli mung
    In Sałatki i surówki
    24 lutego 2021
  • Kitchari -ajurwedyjski superfood
    In Dania śniadaniowe i przekąski, Insulinooporność, Wegańskie i wegetariańskie
    23 lutego 2021
  • Mung dahl
    In Wegańskie i wegetariańskie
    22 lutego 2021

Archiwa

  • Luty 2021 (20)
  • Styczeń 2021 (23)
  • Grudzień 2020 (24)
  • Listopad 2020 (23)
  • Październik 2020 (24)
  • Wrzesień 2020 (22)
  • Sierpień 2020 (25)
  • Lipiec 2020 (28)
  • Czerwiec 2020 (24)
  • Maj 2020 (24)
  • Kwiecień 2020 (26)
  • Marzec 2020 (20)
  • Luty 2020 (27)
  • Styczeń 2020 (28)
  • Grudzień 2019 (26)
  • Listopad 2019 (24)
  • Październik 2019 (29)
  • Wrzesień 2019 (27)
  • Sierpień 2019 (46)
  • Lipiec 2019 (64)
  • Czerwiec 2019 (56)
  • Maj 2019 (31)
  • Kwiecień 2019 (29)
  • Marzec 2019 (26)
  • Luty 2019 (25)
  • Styczeń 2019 (30)
  • Grudzień 2018 (31)
  • Listopad 2018 (30)
  • Październik 2018 (31)
  • Wrzesień 2018 (30)
  • Sierpień 2018 (30)
  • Lipiec 2018 (27)
  • Czerwiec 2018 (28)
  • Maj 2018 (34)
  • Kwiecień 2018 (41)
  • Marzec 2018 (38)
  • Luty 2018 (39)
  • Styczeń 2018 (31)
  • Grudzień 2017 (20)
  • Listopad 2017 (33)
  • Październik 2017 (29)
  • Wrzesień 2017 (27)
  • Sierpień 2017 (42)
  • Lipiec 2017 (41)
  • Czerwiec 2017 (53)
  • Maj 2017 (64)
  • Kwiecień 2017 (59)
  • Marzec 2017 (74)
  • Luty 2017 (61)
  • Styczeń 2017 (76)
  • Grudzień 2016 (102)
  • Listopad 2016 (97)
  • Październik 2016 (126)
  • Wrzesień 2016 (89)
  • Sierpień 2016 (70)
  • Styczeń 2016 (1)
Copyright © 2019 by Kwelka
Ta strona korzysta z plików cookie do optymalizacji dostarczanej treści, jeśli sobie tego nie życzysz możesz wyłączyć je tutajAkceptuj
Pliki cookie

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.