Kto zaczyna dzień od owsianki lub granoli z mlekiem? Uważam, że nie ma nic lepszego jak pyszna miseczka domowej granoli. Ten przepis na granolę zawiera kilka dodatkowych specjalnych składników, które wprowadzą wszystkich w świąteczny nastrój. A najlepsze jest to, że można ją przechowywać przez dłuższy czas lub dać komuś w prezencie.
Składniki: 250g płatków owsianych, 100g posiekanych orzechów laskowych lub migdałów, 50g pestek dyni, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, 3 łyżki miodu, 1⁄4 łyżeczki soli, drobno starta skórka z 1 pomarańczy, 150g suszonej żurawiny, 100g czekolady, do podania mleko/jogurt, ziarenka granatu.
Rozgrzej piekarnik do 180 ° C. Połącz płatki owsiane, orzechy, pestki dyni, cynamon i sól w dużej misce, a następnie polej miodem i wymieszaj. Wylej zawartość na dużą blachę do pieczenia i równomiernie rozprowadź. Piecz w piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 180 ° C, ale pilnuj czasu, ponieważ piekarniki są różne – płatki powinny mieć jasnobrązowy kolor.w połowie pieczenia przemieszaj i wsyp żurawinę. Wyjmij z piekarnika, dodaj pomarańczową skórkę i czekoladę, wymieszaj i odstaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj w szczelnych pojemnikach. Granola powinna wystarczyć na dwa tygodnie, jeśli wcześniej nie zjesz jej w całości!
Ceramika autorstwa Inżynier Sowa. Miód od Wcinaj miody. Płatki owsiane, orzechy laskowe i dynia od Radix-Bis.