Pasztety i pasty wegetariańskie lub wegańskie zyskują coraz większa popularność. Są kremowe, delikatniejsze, pełne smaku, a zrobienie ich nie zajmuje wiele czasu. Dziś wegański pasztet z białej fasoli i pietruszki z dodatkiem czarnego czosnku.
Składanki: 3 puszki białej fasoli, 4 ugotowane korzenie pietruszki, 1 cebula, 1 gruszka, 50 g posiekanych orzechów włoskich, pół pęczka natki pietruszki, sól, pieprz, pół łyżeczki czarnego czosnku w proszku, pół łyżeczki majeranku.
Cebulę pokrój i usmaż na złoty kolor, dodaj obraną i pokrojoną gruszkę i smaż aż zacznie się rozpadać. Fasolę zmiksuj z korzeniami pietruszki. Wymieszaj ją z cebulką i gruszką oraz posiekaną natką pietruszki, orzechami i przyprawami. Jeśli chcesz mieć całkowicie gładki pasztet zmiksuj wszystkie składniki. Formę do keksówki wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj olejem i posyp bułka tartką lub mąką np. z ciecierzycy. Piecz 30-40 min w temp. 180 stopni.
Czarny czosnek od Czarny Czosnek Bio.
Sól morska, pieprz ziołowy i majeranek od Radix-Bis.
Przepis z Magazynu Moje Gotowanie grudzień 2020.