Granolę nie robię zbyt często. Jest niesamowicie łatwa do przygotowania! Ta marchewkowa granola jest pełna owsa, marchewki, rodzynek, orzechów i wszystkich smacznych rozgrzewających przypraw. Jest idealna na jesienne śniadanie z jogurtem lub ciepłym mlekiem, deser lub przekąskę.
Składniki: 2 szklanki płatków owsianych, pół szkl. nasion słonecznika, 1/4 szkl. pestek dyni, 1 szkl. drobno startej marchewki, pół szkl. orzechów (u mnie laskowych), pół szkl. rodzynek, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki mielonych goździków, 1/4 łyżeczki mielonego imbiru, 6 łyżek miodu (u mnie słonecznikowy) 4 łyżki oleju kokosowego.
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.W rondelku na średnim ogniu rozpuść miód i olej kokosowy. W dużej misce wymieszaj płatki owsiane, marchewkę, posiekane orzechy, cynamon, gałkę muszkatołową, goździki i imbir. Wymieszaj połącz. Wlej ciepły olej i miód na mieszankę owsianą. Energicznie mieszaj, aż całość będzie równomiernie pokryta.Wlej mieszankę granoli na przygotowaną blachę.Piecz przez 25 minut. Wyjmij z piekarnika i posyp rodzynkami, przemieszaj. Włóż do piekarnika i piecz jeszcze 10 minut. Przechowuj wystudzone w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Miód słonecznikowy i herbata ziołowa „Na dobry nastrój” od Wcinaj Miód.
Olej kokosowy, płatki owsiane, orzechy laskowe, rodzynki od Radix-Bis.