Jarska zapiekanka z kiszonej kapusty
Składniki: 300 g kiszonej kapusty, 250 g pieczarek, sól, kminek, 300 g ugotowanej ciecierzycy od Radix-Bis, 270 g kaszy bulgur od Radix-Bis, pół łyżeczki proszku z czarnego czosnku od Czarny Czosnek BIO, pół szklanki płatków drożdżowych od Radix-Bis.
Kaszę bulgur ugotuj zgodnie z zaleceniami producenta. Pieczarki pokrój w półplasterki. Ciecierzycę zblenduj.Kapustę kiszoną posiekaj i wymieszaj z pieczarkami, pieprzem i kminkiem. Zblendowaną ciecierzycę wymieszaj z odsączoną kaszą, płatkami, solą, pieprzem i czarnym proszkiem czosnkowym. Naczynie żaroodporne nasmaruj olejem i posyp mąką z ciecierzycy. Połowę pasty z ciecierzycy i kaszy wyłóż na dno naczynia, nałóż kapustę z grzybami i resztę masy z ciecierzycy i kaszy. Naczynie przykryj. Piecz godzinę w temp. 180 stopni. Zdejmij przykrywkę i piecz, aż wierzch się zrumienia.
Jarska zapiekanka z kiszonej kapusty
